Etkili Ders Çalışma Önerileri

ders çalışma yöntemleriDers çalışmak hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiş bir etkinlik günümüzde. Çoğumuz yaşamının büyük bir kısmını sınavlara hazırlanmakla ve kendini geliştirmeye çalışarak geçiyor. Bu süreçlerde bazı insanlar başarılı olurken bazılarımız olamıyor. Başarılı olamayan insanın genellikle şevki kırılıyor, ‘’X kişisi başarılı oldu da ben neden olamadım’’ diye düşünüyor. Bu düşünce sonucunda da “ben başarısızımdiyor kendi kendine ve kimliğini başarısız olarak belirliyor, kabulleniyor aslında.

Başarılı ve başarısız olmak öğrenilmiş şeylerdir.

Bu yazımızda her türlü sınavda başarılı olmak için uygulanabilecek farklı ders çalışma yöntemlerinden bahsedeceğiz.

İlk olarak size klasik gelebilecek birkaç öneride bulunacağım:

  • Mümkün olduğunca kendi kısa cümlelerinizle not tutun, özet çıkartın
  • Kendinize içerisinde sıkılmayacağınız bir çalışma ortamı hazırlayın
  • Günlük hedefler belirleyin fakat bu hedefler mutlaka gerçekleştirebileceğinize inandığınız ölçüde olsun ki hedefinizi tamamlayabilin ve bir sonraki güne daha fazla motive olmuş şekilde başlayın. Ve tabii ki bu hedeflerinizi gün geçtikçe kademeli şekilde artırın, sınırlarınızı zorlayın.
  • Hedeflerinizi gerçekleştirdiğinizde kendinize ödüller verin, sıkmayın kendinizi.

Not Tutmak

Not tutmak, bir çalışmayı verimli hale getirmenin en önemli unsurlarından birisidir. Fakat bunu yaparken birçok kaynağı araştırmalı ve bu kaynaklardan işinize yarayan cümleleri kağıdınıza kopyala-yapıştır yapmamalısınız. Her şeyi kendi cümlelerinizle olabildiğince kısa tutarak yazmalısınız. Hatta mümkünse 2-3 kelimeyle özetlemelisiniz.

bknz. Zihin Haritası.

Uyguladığınız takdirde notlarınızı karıştırdığınızda o 2-3 kelime size çok daha fazla şey çağrıştıracak ve aklınızda kalma oranı artacaktır. Aynı zamanda hayal gücünüzün gelişmesine de faydalı olacaktır.

Notlarınızı tutarken aynı zamanda  renkli kalemler kullanmalısınız. Renkli kalem kullandıkça bilgiler zihninizde daha çok yer edecektir ve ders çalışırken beyniniz hemen sıkılmayacaktır.  Renkli kaleme ek olarak post-itlere de başvurabilirsiniz tabii ki, o da gerçekten etkili bir yöntem. Böylelikle zihniniz o renkli kalemlerle ya da kağıtlarla bilgileri eşleştirecek ve daha etkili ve kolay bir şekilde öğrenmenizi gerçekleştireceksiniz.

Çalışma Ortamı

Her insan farklı ortamlarda rahat etse de mutlaka kendinize ait bir çalışma ortamınızın olması gerek. İmkanınız varsa çalışma ortamınızda yatak olmasa çok daha iyi olur. Çünkü odanızın içerisinde dikkatinizi dağıtabilecek şeyleri en aza indirmekte gerçekten fayda var. Çalışma ortamınızı ders çalışmaya elverişli tuttunuğunuzda, siz o odaya girince beyniniz direkt olarak çalışmaya güdülenecek ve odaklanmakta daha az güçlük yaşayacaksınız.

Masanızın üzerinde sadece çalışacağınız dersin kitaplarının olması da bir diğer önemli noktalardan birisi. Bir günde iki ya da daha fazla derse çalışmanız gerekiyorsa ve tüm bu derslerin kitaplarını bir masaya yığıyorsanız o konular gözünüzde büyüyecek ve çalışma isteğiniz sönecektir.

Sandalye seçiminizi de ne çok rahat ne de çok rahatsız olacak bir biçimde seçerseniz sizin için iyi olur. Çok rahat olursa uykunuz gelebilir, rahatsız olursa da derse odaklanamayabilirsiniz.

Günlük Hedefler Belirlemek

etkili dersBu yöntemi sadece ders çalışırken değil, hayatınızın her günü başka işler için de kullanabilirsiniz.

Ders çalışmak için kullanacağınızı varsayarsak, bir deftere ya da kağıda (defter tercih ederseniz daha iyi olur) gün içinde yapmak istediğiniz her şeyi gerçekçi bir şekilde not edin. Belirlediğiniz görevleri  tamamladıkça yanına bir tik koyabilir veya üzerini çizebilirsiniz. Çizdikçe motivasyonunuz artacak ve listenizi tamamlamaya dair isteğiniz daha da artacaktır.

Tabii ki her gün belirlediğiniz şeyleri gerçekleştiremeyebilirsiniz. Gerçekleştiremedikçe daha hırslanıp ertesi gün listenizi kabartabilir, bu listeyi tamamlayabilmek için daha çok çaba sarf edebilirsiniz. İnanın bazen listeyi tamamlayamamak ertesi zamanlarda daha güzel sonuçlar doğurabiliyor.

Üniversite sınavı gibi bir sınava hazırlanıyorsanız kendinize günlük soru sayısı da belirlemeyi unutmayın ve çözdüğünüz her soru sayısını defterinize not edin, gün sonunda toplayın ve sayfayı tamamlayın. Dikkat edeceksiniz ki her geçen gün soru sayınızı artırmaya çalışacak ve çok daha iyisini yapabildiğinizi göreceksiniz. Bu yöntemi uygularken arkadaşlarınızla iddiaya girmeyi de deneyebilirsiniz.

Günlük hedeflerinizi etkin şekilde belirlemek için farklı bir yöntem de deneyebilirsiniz. Bir kırtasiyeden çoklu dosya alıp dosyanızı günlere bölün. O gün çözmek istediğiniz sayfaları kitaplarınızdan kopartın (kitaplarınıza kıyamamazlık etmeyin çünkü sene sonunda zaten bir işinize yaramayacak) ve hangi gün içinde bitirmek istiyorsanız o bölmenin içine atın.

Sayfalar çözüldükçe güzel olan soruları maket bıçağıyla kesip bir soru defterinize yapıştırın ve kalanını çöpe atın gitsin. En sonunda o günün bölmesi boş kalacak ve kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.

Yanlış yaptığınız sorular eksik konularınızı göstermesi açısından  sizin için oldukça önemlidir.  Bildiğiniz bir konuda yüz soru çözmeniz sizi  hedefinize taşıyamayabilir fakat soru çözerek eksikliğinizi fark ettiğiniz konuda yüz soru çözmek size çok şey katar. Bu soruları daha sonra mutlaka çözmeye ve çözdürmeye çalışmalısınız.

Kendinizi Ödüllendirmek

Bazı insanlar başarılı olmanın sadece ders çalışmaktan geçtiğini düşünerek büyük bir hataya düşüyor. Elbette ders çalışacaksınız fakat günlük hedefi tamamladıktan sonra ya da bir hafta sonunda kendinizi ödüllendirmeniz gerekiyor. Kendinizi ödüllendirmeniz sırasında çalışma ortamınızdan bir süreliğine de olsa uzaklaşıp başka şeylerle ilgileneceksiniz. Bu sayede beyniniz dinlenecek, bir sonraki çalışmaya daha zinde başlayacaktır.

bknz. Pomodoro Tekniği.

Sosyal Medyayı Ders İçin Kullanmak

Günümüzde sosyal medya hem çok yararlı hem de çok zararlı bir unsur haline geldi. Eğer gerçekten başarılı olmak istiyorsanız sosyal medyayı iyi bir şekilde kullanarak kendinize gerçekten fayda sağlayabilirsiniz. Youtube, Udemy, Instagram gibi uygulamaları telefonunuza indirip bir yere gittiğinizde, yorgun olduğunuzda, yanınızda yeterli materyaliniz olmadığında internetteki videolardan, notlardan yararlanabilirsiniz. Kitaplardan okuma yapmaya göre daha kolaydır. Kimi insan için çok daha akılda kalıcı bir yöntem olabilir.

Bu yöntemi uygularken zamanınızı kontrol etmeyi unutmayın.

Konu ile ilgili kitap önerileri
  •  Mümin Sekman “ Her Şey Seninle Başlar”
  • Cal Newport “Pürdikkat”

 

The following two tabs change content below.

Bensu Mercan

Psikolog adayı, hukukcukafasi.com yazarı.

Benzer yazılar

2 Yorum

  1. nisanur dedi ki:

    bence gayet güzel bi ders çalışma önerisi

  1. 16 Ocak 2023

    […] 29. Etkili Ders Çalışma Önerileri – Hukukçu Kafası […]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir